21 Νοεμβρίου 2020

"Τρομοκρατώ": το παθητικό ρήμα της κοινωνίας

 Με αφορμή τον "τραμπουκισμό" του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ (ΟΠΑ) από τους αυτόκλητους "επαναστάτες"

"Τρομοκρατώ": το ρήμα φαίνεται να είναι ενεργητικής φωνής και ενεργητικής διάθεσης. Είναι ξεκάθαρο πως δηλώνει σκόπιμη ενέργεια, οργανώνω ή λαμβάνω μέρος σε τρομοκρατικές εκδηλώσεις. Ας παραθέσω στο σημείο αυτό -όπως τον βρήκα στο ίντερνετ- τον ορισμό του δρώντος προσώπου, του κοινώς επονομαζόμενου τρομοκράτη, "τραμπούκου". Σύμφωνα με την πηγή μου, λοιπον, "τραμπούκος" λέγεται το "άτομο που ανήκει σε παρακρατική οργάνωση ή σε κομματική παράταξη και δημιουργεί επεισόδια ή προβαίνει σε βιαιοπραγίες, συνήθως επί πληρωμή, κατ' επέκταση (είναι το) άτομο που προσπαθεί να επιβά(λ)λει τις απόψεις του χρησιμοποιώντας βία". Άρα, πολύ απλά και ελπίζω λογικά, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε κανείς να δώσει ως συνώνυμο του "φασισμού" ή -έστω- ως συγγενική του έννοια, τον "τραμπουκισμό". Τραμπούκοι, Τρομοκράτες, Φασίστες δίνουν καθημερινά το παρόν τους αυτοαποκαλούμενοι ως "επαναστάτες". Και ενώ τα ρήματα "τραμπουκίζω" και "τρομοκρατώ" γραμματικά έχουν ενεργητική διάθεση, κοινωνικά έχουν παθητική. Ο τραμπουκισμός, η τρομοκρατία, ο φασισμός είναι η μεγαλύτερη μορφή ανανδρίας. Είναι η δειλία προς την ελευθερία. Και για να κλείσω αυτό το μήνυμα αγανάκτησης -γιατί απ' το facebook λίγα καταφέρνουμε- ο ποιητής έγραψε κάποτε: "Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει... Όρθιος, και μόνος σαν και πρώτα περιμένω".

Αγγελική Πολυκράτη, 1 Νοεμβρίου 2020

                      Ο προπηλακισμός του πρύτανη του ΟΠΑ

7/10/2020 ημέρα ορόσημο για την ελληνική δικαιοσύνη 
"Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι. Είμαστε εσείς, εμείς και τα παιδιά μας. Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία".
Μάνος Χατζιδάκις



Η ηρωική Μάγδα Φύσσα μετά την ανακοίνωση της απόφασης 

 πηγή εικόνας: https://www.larissapress.gr/2020/10/07/egklimatiki-organosi-i-chrysi-avgi/

Η Παιδεία, η "ευπαθής" ομάδα της κοινωνίας μας

Με αφορμή τις καταλήψεις των σχολείων που συμβαίνουν στη χώρα από τους μαθητές τον καιρό της πανδημίας.

   Και ίσως η "εξέγερση" των μαθητών για τα πολυπληθή (25ρια και άνω) τμήματα έρχεται να επαληθεύσει τη χρόνια νοσηρή κατάσταση που βιώνει το ελληνικό δημόσιο σχολείο: τη  μόνιμη αναστολή διορισμών εκπαιδευτικών. Και βέβαια ποιος θα καθίσει να μεριμνήσει εν καιρώ πανδημίας ουσιαστικά και όχι επιφανειακά για τη θωράκιση της δημόσιας παιδείας;; Απ' όσο φαίνεται το Υπουργείο Παιδείας κωλύεται να αναγνωρίσει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Αντ' αυτού θεωρεί αναγκαιότερη την παροχή παγουρίνων στους μαθητές (και όχι σε όλες τις σχολικές μονάδες). Δεν επικρίνω την πρωτοβουλία αυτή. Κάθε άλλο, κάθε προσπάθεια προσφοράς είναι εκτιμητέα. Όμως, ας σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και ας δούμε την πραγματικότητα με γυμνά μάτια.Οι υπάρχουσες σχολικές μονάδες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με επιπλέον μαθητές ακόμα και σε περίοδο πανδημικής κρίσης, επειδή τα οικονομικά κεφάλαια του κράτους δεν επαρκούν για την πρόσληψη εκπαιδευτικών και κατ' επέκταση, την οικοδόμηση νέων σχολικών μονάδων. Ριζωμένη κάλα στη συνείδηση όλων η κατακρεούργηση της δημόσιας παιδείας. Κι όμως η συνείδηση αυτή ενώ μας μαστίζει καθολικά, αδυνατούμε να τη μεταβάλλουμε. Για μία, έστω, φορά ας προσπαθήσουμε να επενδυσούμε ατομικά και συλλογικά στην ελληνική παιδεία. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν περισσότερα σχολεία και ολιγομελή τμήματα, ώστε να προσληφθούν εκπαιδευτικοί που βρίσκουν διέξοδο και ανοιχτό παράθυρο για οξυγόνο στην παραπαιδεία. Για μία φόρα ας προσπαθήσουμε να επενδύσουμε στην Παιδεία μας, την "ευπαθή ομάδα" της κοινωνίας μας...

Αγγελική Πολυκράτη, 21 Σεπτεμβρίου 2020


φωτογραφίες ενός σχολείου υπό κατάληψη
Σεπτέμβριος 2020 


Όταν συνάντησα την Ιστορία...

Για τον Μανώλη Γλέζο, πάντα στη μνήμη μας (30/3/2020)

σκίτσο της Έφης Ξένου στα "Νέα" , πηγή :http://www.afirimeno.com/2020/03/blog-post_31.html 
Εκείνη τη μέρα, τον Ιανουάριο του 2018, συνάντησα την Ιστορία. Εκείνη τη μέρα, η παιδική επιθυμία, η παιδική ιστορία που ζητούσα απ' τον παππού μου με λαχτάρα να μου πει ξανά και ξανά: "Παππού, πες μου πάλι την ιστορία με τη σημαία!!"...ζωντάνεψε.

Φόρος τιμής. Φόρος ελευθερίας. Φόρος ανθρωπιάς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι τα μνημεία μας. Ένα "ευχαριστώ" είναι πραγματικά λίγο στους καθηγητές μας, στους ανθρώπους αυτούς που μας χαρίζουν τέτοιες ευκαιρίες, να συναντήσουμε την...Ιστορία... 

Τα βίντεο που ακολουθούν είναι από το προσωπικό μου αρχείο και καταγράφουν την ευτυχή στιγμή συνάντησης με τον ηρωικό Μανώλη Γλέζο στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος τον Ιανουάριο του 2018. 

"Δεν είναι τιμή, είναι υποχρέωση", μας είπε.

Αγγελική Πολυκράτη, 30 Μαρτίου 2020 





ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΚΟΥΣΤΕ

  Εν καιρώ πανδημίας...

Αυτό που μας τυραννά με μανία είναι η φθορά μας. Είμαστε εμείς οι ίδιοι που φθείραμε. Είμαστε εμείς οι ίδιοι που ξεχάσαμε ότι είμαστε ιστοί ενωμένοι του ζωντανού οργανισμού που μας φιλοξενεί, του πλανήτη μας. Τον καταστρέφουμε, τον γδέρνουμε, του στερούμε το οξυγόνο το, τον φθείρουμε. Μας ζητά να τον αφήσουμε ν' αναπνεύσει. Μας ζητά απεγνωσμένα να τον ακούσουμε, κι όμως δεν μπορούμε. Εθελοτυφλούμε. Άνθρωπε, σταμάτα. Είναι ανάγκη: "κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά".

Αγγελική Πολυκράτη, Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

 

Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Παιδεία απαιτεί: όραμα, ελπίδα, δράση.
Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος, "Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου",  πραγματοποιήσαμε εκδήλωση με καλεσμένο μας τον Ευρωβουλευτή, Στέλιο Κυμπουρόπουλο. 
6ο ΓΕΛ Γλυφάδας, Φεβρουάριος 2020

 

6o ΓΕΛ Γλυφάδας

Για το Ολοκαύτωμα

Άουσβιτς...
Ας ήμασταν όλοι παιδιά που έκρυβαν έναν ήλιο...
Ας ήμασταν τα παιδιά που το άστρο κατάφεραν να κρύψουν
Τις ράγες να αντικρίσουμε και να μη μας μιλήσουν
Και σαν της μνήμης τα σπίτια περάσουμε, να μην φοβηθούμε...
Δυστυχώς ο φασισμός είναι μια ιδεολογία που γίνεται πραγματικότητα ακόμα και σήμερα. Βρίσκει θαλπωρή, και ίσως καταφύγιο καλύτερα, σε πολλές ανθρώπινες ψυχές. Είναι η αιτία, θα μπορούσε να πει κανείς, για όλα τα αιματηρά γεγονότα που παραχάραξαν την παγκόσμια νεότερη ιστορία. Όπως έχει ειπωθεί: "Ο φασισμός φυτρώνει στη δυστυχία, καλλιεργείται από την αμάθεια και ποτίζεται με το νερό της ιστορικής λήθης..."
Αγγελική Πολυκράτη, Μάιος 2018
Ο κύριος Monis Halegoua γράφει:
"Λόγια της μαθήτριας Πολυκράτη Αγγελικής του 6ου ΓΕΛ Γλυφάδας.
Για άλλη μια φορά μια ομάδα μαθητών από το 6ο ΓΕΛ Γλυφάδας μαζί με την Κατερίνα Μαρκίδου και άλλους καθηγητές τους θα βρεθούν στο Ρέστειον να συζητήσουν με τους ενοίκους μας και να μας μιλήσουν για τις εμπειρίες τους από το ταξίδι τους στο Άουσβιτς .
Παιδιά που αξίζουν την προσοχή μας και τον σεβασμό μας . Αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας που μας κάνουν περήφανους τους δύσκολους αυτούς καιρούς .
Αύριο Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 στις 11:00 το πρωί στο αμφιθέατρο του Ρέστειον.
Η φωτογραφία από την περσινή επίσκεψη των μαθητών".

Σύνδεσμος δημοσίευσης στο facebook: 

https://www.facebook.com/groups/339909649365882/permalink/2038157932874370/

Επίσκεψη στο Ρέστειον 2018


Κατερίνα Μαλούχου, Katerina Markidou και 31 ακόμη
13 σχόλια
1 κοινοποίηση
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

"Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι" Άουσβιτς 2018

Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι 6ο ΓΕΛ Γλυφάδας

Γιατί;

Άρθρο μου για τον Φοιτητικό Κόσμο (Ανεξάρτητη Φοιτητική Συνεταιριστική Εφημερίδα)                                   Γιατί; Πόσες...